Selçuk Yaşar Ödülü | Ödül Alanlar
Selçuk Yaşar’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturan gençliğe ve çağdaşlık ülküsüne adayarak gerçekleştirdiği hedefi Yaşar Üniversitesi, Selçuk Yaşar Ödülü ile kurucusunun vizyon mirasını Türkiye’nin dört bir yanına taşıyor. Bu yıl ilk kez verilecek Selçuk Yaşar Ödülü, yeniliği, toplumsal faydayı ve geleceğin Türkiye’sini hedefleyen cesur insanların çalışmalarını kutlamayı, başarılarını tüm Türkiye’ye duyurmayı ve Türkiye’den dünyaya açılan yeni hayallere güç vermeyi hedefliyor.
16683
page-template-default,page,page-id-16683,page-child,parent-pageid-16976,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ödül Alanlar

Prof. Dr. Aytül ERÇİL

Prof. Dr. Aytül ERÇİL, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Matematik Bölümleri’nden 1979 yılında lisans, Brown Üniversitesi Uygulamalı Matematik Bölümü’nden 1980 yılında yüksek lisans, 1983 yılında ise doktora derecesini almıştır. Beş yıl General Motors Araştırma Laboratuvarı’nda çalıştıktan sonra 1988–2001 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ve kurucusu olduğu Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BUPAM) Yapay Görme Laboratuvarı’nın direktörlüğünü üstlenmiştir. 2001 yılından bu yana ise Sabancı Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ve kurucusu olduğu VPALAB yapay görme laboratuvarının direktörlüğünü yapmaktadır.

 

Endüstriyel görüntü işleme alanında öncü kişilerden biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Erçil, bu konuda birçok ödül ile de onurlandırılmıştır. Yapay görme alanında hem teorik, hem de endüstriyel uygulamalarda derin bilgi birikimi ve tecrübesi bulunan Prof. Dr. Erçil, bu alanda dünyadaki sayılı uzmanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Çeşitli uluslararası projelerde (NATO, FP4, EUREKA, NSF, FP6, NEDO, FP7) araştırmacı/proje yürütücüsü olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Erçil, Türk Örüntü Tanıma ve İmge Analizi Derneği’nin (TÖTİAD) kurucu başkanı olup, International Association of Pattern Recognition’ın (IAPR) Yönetim Kurulu Üyesidir.

 

2006 yılında Prof. Dr. Erçil’in kurduğu Vistek ISRA Vision A.Ş. Aralık 2013’de yapay görme konusunda Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü konumda olan Alman ISRA Vision firmasına satılmıştır. Prof. Dr. Erçil’in çalışmaları Uluslararası Başarı Ödülü; Eureka Başarı Öyküsü, Endeavor Girişimcisi; 2010 Teknoloji Ödülü Finalisti, Veuve Clicquot “Yılın En Etkin Kadın Girişimcisi” ödülü, Makina ve Aksesuarları Üretim Teknolojileri yarışmasında birincilik ödülü, “2013 Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”, “Kristal Ağaç Yılın Kadın Girişimcisi”, 2014 ANSİAD “Yılın Kadın Girişimcisi”, “Microsoft Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider” ödülü gibi birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür. Girişimci olarak çalışmalarına devam eden Prof. Erçil Vispera Bilgi Teknolojileri ve Rebuslabs’ın ortağıdır.

Yapmış olduğu bir çok çalışma ile Türkiye’nin sayılı araştırmacılarından olan Prof. Dr. Erçil, Selçuk Yaşar Ödülü’ne layık görülmüştür.

Ali Nihat GÖKYİĞİT

1925 Artvin doğumlu Ali Nihat Gökyiğit, lisans eğitimini Robert Kolej’de 1946 yılında, yüksek lisansını 1948 yılında Michigan Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği dalında tamamladı. 1956 yılında ortakları Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile birlikte Tekfen’in nüvesi olan FNN Müşavir Mühendislik firmasını kurmuştur. Tekfen’in 50’yi aşan grup şirketinde Yönetim Kurulu Üyeliği veya Başkanlık görevlerini 1956 yılından beri sürdürmektedir. Ali Nihat Gökyiğit, Mayıs 2015’ten itibaren Tekfen Holding Kurucu ve Onursal Başkanı’dır.

Dünyanın en büyük öğrenci teşkilatı AIESEC-Türkiye’nin 35 yıl süreyle Danışmanlar Yüksek Kurulu Başkanlığını yapmıştır. TÜSİAD (Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği) ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Kurucu Üyesi olan Gökyiğit, 1988-2005 yılları arasında DEİK ve 1985-1987 yılları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. 10 yıl süreyle DEİK bünyesinde Türk-BDT İş Konseyleri Başkanlığı ve Karadeniz İş Konseyi’nde Türkiye Temsilciliği görevlerini ifa eden Gökyiğit, Gürcistan ve Kırgızistan İstanbul Fahri Konsolosu ve Gürcistan onursal vatandaşıdır. Halen DEİK Şeref Üyesi ve TÜSİAD üyesidir.

Gökyiğit, ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) ve TEMA’nın (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) Kurucu Onursal Başkanı’dır. TEMA Vakfı’nın çevre, doğal varlıkları koruma ve kırsal kalkınmaya yönelik ilk projelerini ve sponsorluğunu üstlenerek harekete geçirmiştir. Bunlardan Camili Beldesi Sürdürülebilir Kalkınma Projesi, Johannesburg Dünya Zirve Konferansı’nda ödüle layık görülmüştür. Ali Nihat Gökyiğit, kendi adını taşıyan ANG Vakfı aracılığıyla, eşinin anısına İstanbul’da 50 hektarlık bir alan üzerine Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ni (NGBB) kurmuştur. Aynı zamanda dünya barışına hizmet eden önemli kültür faaliyetlerinden biri olan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın kurucusudur.

Gökyiğit’e Akdeniz Üniversitesi tarafından Çevre Hizmet Ödülü, Çukurova, Boğaziçi ve Gazi Osman Paşa Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora unvanı verilmiştir. 1997 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve 2010 yılında T.B.M.M. tarafından Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirilen A. Nihat Gökyiğit, 2009 yılında Ernst&Young tarafından Schwab Foundation Social Entrepreneur of the Year (Yılın Sosyal Girişimcisi) ödülüne, 2017 yılında da Japonya-Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı ödülüne layık görülmüştür.

Yürüttüğü çok sayıda toplumsal sosyal faaliyetle ve “sosyal girişimci” kimliği ile de ülkemizin tanınmasına büyük katkı sağlayan Sn. Gökyiğit, Selçuk Yaşar Ödülü’ne layık görülmüştür.