Selçuk Yaşar Ödülü | Ödülü Alan
Selçuk Yaşar’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturan gençliğe ve çağdaşlık ülküsüne adayarak gerçekleştirdiği hedefi Yaşar Üniversitesi, Selçuk Yaşar Ödülü ile kurucusunun vizyon mirasını Türkiye’nin dört bir yanına taşıyor. Bu yıl ilk kez verilecek Selçuk Yaşar Ödülü, yeniliği, toplumsal faydayı ve geleceğin Türkiye’sini hedefleyen cesur insanların çalışmalarını kutlamayı, başarılarını tüm Türkiye’ye duyurmayı ve Türkiye’den dünyaya açılan yeni hayallere güç vermeyi hedefliyor.
17487
page-template-default,page,page-id-17487,page-child,parent-pageid-17485,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ödülü Alan

Prof. Dr. Mihri Özkan

1966 yılında Ankara’da doğan Prof. Dr. Mihri Özkan, 1988 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans çalışmalarını Stanford Üniversitesi’nde tamamladı ve bu süreçte IBM Almaden Araştırma Merkezi’nde stajyer olarak çalışmaya başladı. Endüstri tecrübelerini Bay Area’da Applied Materials şirketinde çalışarak genişleten Özkan, San Diego Kaliforniya Üniversitesi’nden elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanında disiplinlerarası doktora çalışmasıyla mezun oldu. Halen Kaliforniya Üniversitesi Riverside Kampüsünde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

 

Uzmanlık alanları sıfır karbon emisyonlu elektrikli arabalar teknolojisi, Lityum iyon pil ve süper kapasitör teknolojileri, temiz enerji teknolojileri ve sürdürülebilir üretim teknolojisi olan Prof. Dr. Mihri Özkan’ın 340’dan fazla yayını, 1 kitabı, 47 kabul edilmis patenti ve 10 tane aktif patent basvurusu bulunuyor. Google Scholar verilerine göre yayınları 11215’in üzerinde atıf alan ve H-Indeksi 55 olan Özkan, birçok ödüle layık görüldü. Kadınların bilimsel alanlarda çalışmasını teşvik eden faaliyetleriyle Amerikan Kadın Akademisyenler Derneği tarafından 2005 yılında “Yükselen Akademisyen Ödülü”ne değer bulundu. 2011 yılında, eşi Prof. Dr. Cengiz Özkan ile birlikte, su içindeki kimyasal atıkları emen ve yüzerken denizleri temizleyen bir yüzücü kıyafeti tasarladı ve bu çalışmayla uluslararası giyilebilir teknoloji yarışmasında birincilik kazandı. 2020 yılında ise Kaliforniya Üniversitesi tarafından “Remarkable Women” ödülüne layık görüldü. Çevre, iklim ve yeşil enerji konularındaki çalışmalarından dolayı “İklim Eylemi Profesörü”, “Değişimci” ve “İnsani Yıldız” unvanlarını alan Özkan, akademinin Oscarları olarak nitelendirilen National Academy of Inventers – Ulusal Mucitler Akademisi listesinde bulunan beş Türk araştırmacı arasında yer alıyor.

 

Halen, batarya güvenliğinin artırılması konularında araştırmalar yapan ve yanıcı olan sıvı elektroliti kullanmadan, tamamen katı bataryaların üretimi konusunda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mihri Özkan, enerji, yeşil teknoloji ve iklim değişikliği konularında öncü olmayı sürdürüyor.