Selçuk Yaşar Ödülü | 4. Selçuk Yaşar Ödülü
Selçuk Yaşar’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturan gençliğe ve çağdaşlık ülküsüne adayarak gerçekleştirdiği hedefi Yaşar Üniversitesi, Selçuk Yaşar Ödülü ile kurucusunun vizyon mirasını Türkiye’nin dört bir yanına taşıyor. Bu yıl ilk kez verilecek Selçuk Yaşar Ödülü, yeniliği, toplumsal faydayı ve geleceğin Türkiye’sini hedefleyen cesur insanların çalışmalarını kutlamayı, başarılarını tüm Türkiye’ye duyurmayı ve Türkiye’den dünyaya açılan yeni hayallere güç vermeyi hedefliyor.
17373
page-template-default,page,page-id-17373,page-child,parent-pageid-16968,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

4. Selçuk Yaşar Ödülü

Ahmet Fahri Yiğitbaşı

Başkan

Almanya Aachen Teknik Üniversitesinde Makina Mühendisliği eğitimi ve Yakıt Mühendisliği dalında Yüksek Lisansını takiben, iş hayatına 1987’de Union Kraftstoff’ta başlamıştır. Botaş Ambalaj’da 1990-1996 arasında Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdürlük, 1996-2015 arasında Yaşar Holding Boya ve Kimya Grubunda Başkan Yardımcılığı ve Grup Başkanlığı yapmıştır.

2010’dan itibaren Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve 2015 yılından itibaren de Dyo Boya Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili, Desa Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkanı olarak görevlerini sürdürmektedir. Türkiye Boya Sanayicileri Derneği’nde kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almış, 2007-2009 ve 2017-2019 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır.

Ahmet Fahri Yiğitbaşı, Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESİAD) üyesidir.

Prof. Dr. Arif Hepbaşlı

Üye

1958 İzmir doğumludur. 10 yılı sanayi şirketlerinde ve geri kalanı 1996 yılından beri, yurt içi ve dışında farklı üniversitelerde öğretim üyesi olarak (sanayi öncesi yaklaşık 5 yılı Araş. Gör. olarak), 40 yıldır enerjiyle ilgili konular hakkında çalışmaktadır. 665’ten (320`den fazlası SCI kapsamında makale) fazla bilimsel yayının yazarı/ortak yazarıdır. 20 Kasım 2022 tarihi itibariyle, Web of Science (WOS) kategorisinde akademik ayak izi (h-indeks) 66 ve atıf sayısı 12.709 (kendi atıfsız) iken, Google Akademik kapsamında, h-indeks: 86 (23.253 atıf) ve Scopus kapsamında ise, h-indeks: 69 (15.724 atıf)’dur. Prestijli bilimsel dergilerin Uluslararası Yayın Danışma Kurulu Üyesi olup, ayrıca enerjiyle ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası dergilere ve projelere de hakemlik yapmaktadır. 2017 yılından beri Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Enerji Çalışma Grubu’nda yer alırken, 2019 yılında TÜBA Asli Üyesi olarak seçilmiştir.

Prof. Dr. Begüm Özkaynak

Üye

Lisans ve yüksek lisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden almıştır. Daha sonra Manchester Üniversitesinde ekonomi bölümünde ikinci yüksek lisansını ve ekolojik ekonomi ve çevre yönetimi alanında doktorasını Universitat Autonoma de Barcelona’da tamamlamıştır. Halen Boğaziçi Üniversitesinde Ekonomi bölümünde görev yapmaktadır. Araştırma ilgi alanları arasında çevre ekonomisi ve ekolojik ekonomi, sürdürülebilir kalkınma, ekolojik paylaşıma dair çıkar çatışmaları ve yönetişim yer almaktadır. Çalışmaları Ecological Economics, Cambridge Journal of Economics, Futures, Energy Policy, Progress in Planning, Environment and Planning, Environmental Values, Toplum ve Bilim dergilerinde yer almıştır. Aynı zamanda İstanbul’da düzenlenen ESEE 2011 konferansının yerel organizasyon komitesinin başkanlığını yapmıştır. Ocak 2022 yılından beri de Ekolojik Ekonomi dergisinin eş baş editörüdür. Son zamanlarda, Türkiye’de çevresel adalet ve enerji politikaları ve yönetişimi üzerine çalışmaktadır.

Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi

Üye

1961 yılında doğmuştur. Viyana Üniversitesi Fizik Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı fakülteden 1989 yılında doktorasını almıştır ve 1991 sonuna kadar Stuttgart Üniversitesinde çalışmıştır. 2000 yılında Kimya Nobel ödülünü kazanacak olan Prof. Alan Heeger’in davetiyle 1992-1996 yıllarında Kaliforniya Üniversitesi Santa Barbara’da çalışmıştır. Bu çalışmalarda, yarı iletken polimerler ile güneşten elektrik elde etmek için gerekli foto-fiziksel temelleri keşfetmiş olup Prof. Heeger ile ortak yürüttükleri çalışma plastik organik güneş pilleri konusunda dünyadaki ilk patent ve yayındır (1992). 1996 yılında Avusturya Hükümetinin verdiği ordinaryüs profesörlük unvanını almış ve Avusturya Linz şehrindeki Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Enstitüsü başkanlığına atanmıştır. Halen bu kurumda görevini sürdürmektedir.
600’ü aşkın uluslararası bilimsel yayını ve 8 patenti olan Sarıçiftçi’nin 7 adet bilimsel kitabı yayınlanmıştır. Türk Bilimler Akademisi ve Avusturya Bilimler Akademisi üyesi olan Sariçiftçi 2020 yılı Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibidir.

Prof. Dr. Yurdanur Ünal

Üye

1995 yılından itibaren öğretim üyesi olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümünde Profesör olarak görev yapmaktadır. Lisans derecesini İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden aldı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Kaliforniya Üniversitesinde (UCLA) Atmosfer Bilimler alanında tamamladı. Doktora çalışmasında küresel deniz seviyesi değişkenliği üzerinde çalıştı. 1996 ve 1998 yaz dönemlerinde UCLA, Atmosfer Bilimleri Bölümü, UC San Diego, Deneysel İklim Tahmin Merkezi ve 2001-2002 akademik yılında Chicago Üniversitesi Jeofizik Bilimleri Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olarak araştırmalarına devam etti. İTÜ, Türkiye ve Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı, ABD arasında “Eğitimle Tehlikelerin Etkilerini Azaltma Çabaları” projesi kapsamında “Eğitimcinin Eğitimi” programını tamamlamıştır. İTÜ Afet ve Acil Durum Yönetimi yüksek lisans program koordinatörlüğü yapmıştır. Kentsel ölçekten bölgesel ölçeğe iklim ve iklim değişkenliği üzerine araştırmalar yapmaktadır. Özellikle günümüz ve gelecek küresel iklim model simülasyonlarının bölgesel iklim modellemesi ile Türkiye üzerinde yüksek çözünürlükte analizi üzerine odaklanmaktadır. Birçok ulusal ve uluslararası düzeyde proje deneyimine sahiptir.